Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да се повлияе на започващите на 23 май избори за Европейски парламент, показват доклади, с които се е запознала ДПА.

Става дума за опити за използване на социални мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране като Ар Ти (RT), за да бъдат подкрепяни приятелски настроени към Русия и критични към ЕС партии, казват разузнавателните служби.

Основна целева група са младите хора. В някои случаи стремежът е просто да бъде посято съмнение във важността на ЕП и да бъде намалена избирателната активност на изборите, които ще се състоят между 23 и 26 май.

Висши представители на разузнавателните служби подчертаха, че към днешна дата руските усилия не са толкова видими, както по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. или френските избори през май 2017 г.

В САЩ Русия хакна имейлите на видни демократи, за да навреди на кандидатурата на Хилари Клинтън, отбелязва ДПА. Във Франция беше използвано руско финансиране, за да бъде подкрепена крайнодясната популистка кандидатка Марин Льо Пен.

Това, че се забелязват по-малко опити за влияние, донякъде може би се дължи на факта, че заради случая „Скрипал” миналата година бяха изгонени над 150 служители на руски посолства в ЕС и САЩ, за много от които се твърди, че са шпиони. Така вероятно успешно е била разбита част от скъпоструващата мрежа за намеса, които Русия е изградила, заяви разузнавателен източник от ЕС.

Руското правителство категорично отхвърля твърденията за опит за намеса. Русия не се стреми да влияе на изборите за ЕП, нито има подобни намерения по отношение на други избори, заяви за ДПА руското министерство на външните работи.

Според Русия обвиненията са опит "да бъде намерен виновник" за проблемите, които традиционните партии сами са си създали, и за успеха на популистите и националистите в Европа.

Усилията на Русия привлякоха допълнително внимание, след като през октомври представители от сферата на сигурността в Холандия съобщиха за осуетена кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Разузнавателните служби в ЕС не могат да установят самоличността на тези, които стоят зад кампаниите за намеса. Те приемат, че цялостната стратегия е направлявана от политически лидери в Москва, но конкретните действия се извършват от различни агенции, независимо една от друга и без координация.

Представители на ЕС твърдят, че са замесени руските разузнавателни служби Федерална служба за сигурност и Главно разузнавателно управление, както и Агенцията за изследвания на интернет в Санкт Петербург, която ръководи усилията за оказване на влияние чрез социалните мрежи, отбелязва ДПА.