Звено на Морските тюлени ще бъде разследвано заради необичаен видеоклип, в който кучета са тренирани да нападат примамка с тениска на американския спортист и активист срещу полицейското насилие Колин Каперник, пише „Гардиън“.

Каперник стана известен по цял свят не само като куотърбек на "Сан Франциско", но и като личност със силна гражданска позиция, след като през 2016 г. започна да коленичи по време на националния химн на Съединените щати в знак на протест срещу расовото неравенство и полицейското насилие. Той остана без отбор и на практика кариерата му беше прекратена. Други последваха примера му, а консервативни политици и даже американският президент Доналд Тръмп видяха в колениченето по време на химна неуважение към родината.

На видеоклип, който се появи за първи път в „Инстаграм“ през януари 2019 г., но сега отново се разпространява, се вижда как куче на Морските тюлени напада човек примамка – част от обучението им. Човекът е облечен с тениска на Каперник, а текстът към видеото гласи „Пет кучета нападат дубльор на Колин Каперник, защото не стои изправен на националния химн“.

В официално съобщение от Морските тюлени заявиха, че започват разследване.

„Смисълът на това видео е тотално несъвместим с ценностите на Морските специални сили и на Американската армия. Ще разследваме напълно този случай, за момента изглежда, че нито един от участниците в демонстрацията не е активен войник във Военноморския флот“, пише в съобщението.

Демонстрацията е организирана от музей във Форт Пиърс, Флорида – неправителствена организация, чиято цел е да запази историята на американските Морски тюлени.

Самият Каперник не е коментирал официално случая.