Американската полиция започна разследване във връзка с убийството на горила в зоопарка в Синсинати. Животното бе застреляно от служители на зоопарка, след като 3-годишно момченце падна в клетката й миналия уикенд. Обект на полицейското разследване са родителите на детето.

Окръжният прокурор на Хамилтън Джоузеф Детърс заяви, че е възможно да им бъдат повдигнати криминални обвинения. Управата на зоопарка твърди, че служителите не са имали друг избор, освен да застрелят горилата, тъй животът на детето е бил в опасност. Според ръководството районът около клетката е напълно обезопасен.

Защитници на животните обаче обвиниха управата в нехайство.

Базираната в Синсинати организация "Stop Animal Exploitation Now" заяви, че е подала федерална жалба срещу зоопарка в Министерството на земеделието.

Полицията уточни, че разследването й е насочено "само срещу действията на родителите, довели до инцидента, и не е свързано с функционирането или охраната в зоопарка."

Родителите на момченцето, което се отърва с леки наранявания, бяха подложени на остри критики в социалните мрежи.

Полицията в Синсинати вчера коригира предишните информации, че детето е 4-годишно.

Малчуганът падна в клетката на 17-годишната мъжка горила на име Харамбе в събота. Видеозапис на инцидента показа как близо 200-килограмовото животно влачи детето из ограденото пространство. Според очевидци отначало горилата изглежда искала да го предпази, но виковете на тълпата я раздразнили и тя започнала да го дърпа към ъгъла на клетката.

Малко след това била застреляна от служителите, които твърдят, че не са имали друг избор. Според тях упойваща стрела би подействала твърде бавно, а ситуацията е изисквала незабавна реакция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!