Полицията в американския град Галвестън започна вътрешна проверка заради скандално поведение спрямо арестант, съобщават световните агенции. Конни полицаи ще трябва да дават обяснения защо са принудили тъмнокож мъж да се движи окован през центъра на тексаския град.

Инцидентът е от началото на август, но сега службата разпространи кадри от камерите на служителите на реда. Мъжът на име Доланд Нийли е арестуван за навлизане в чужд имот. На кадрите той е във видимо неадекватно състояние.

Полицаите му слагат белезници, след което омотават около ръцете му и въже, качват се на конете и го оставят да ходи заедно с тях през квартала. Кадри, направени от минувачи, предизвикаха силно възмущение в социалните мрежи, като според едни униформените унижават арестанта, а други направиха паралел с открито расисткото поведение на властите в южните щати от преди десетилетия, когато представители на малцинствата са били обект на тормоз само по подозрение в престъпна дейност.

От полицейската служба официално се извиниха за станалото. Според думите на самите им служители от клипа е имало заповед да не се разделят и така не е имало начин единият конен полицай да напусне мястото на ареста, за да вземе патрулния автомобил и да качи в него арестанта. Началникът им Върнън Хейл обаче нарече техните действия „резултат от лоша преценка”.

Тепърва ще стане ясно дали ще има наказани.