Европарламентът избира нов заместник-председател, който да заеме мястото на арестувания гръцки депутат Ева Каили.

Междувременно стана ясно, че бившият евродепутат Антонио Панцери е сключил сделка с прокуратурата и ще свидетелства срещу останалите обвиняеми по разследването за корупция в Европейския парламент, известно като "Катаргейт"

В затвора остава както Ева Каили, така и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери. 600 хиляди евро бяха открити у него през декември, когато белгийските власти започнаха разследването. Италианецът беше обвинен в организирането на мощна корупционна схема в сърцето на Европейския парламент, която да работи в защита на интересите на Катар. 

Настоящата пленарна сесия в Страсбург започна и процедура по снемането на имунитета на още двама евродепутати – белгиец и италианец. 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предложи строги мерки за премахване на възможностите за корупция сред 705-те представители на европейските граждани. Сред тях – регистър за всички подаръци, които евродепутатите получават, както и за всички срещи и покани в чужбина, които приемат. 

Въпреки амбициите за спешно прочистване от корупционните практики, неофициално се коментира, че ще са необходими месеци, преди предложените мерки да влязат в сила и да дадат резултат.