Американското правителство разсекрети над 2800 документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г., съобщиха световните агенции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обществото заслужава да е напълно информирано за случилото се, което е било обект на редица конспиративни теории.

От 5-те милиона страници по убийството на Кенеди 88% са достъпни без ограничения още от края на 90-те години на миналия век. Други 11 на сто са публикувани, като по-чувствителните части от тях са редактирани. Само около 1% остават засекретени напълно, отбелязва Ройтерс. 

В разкритите документи се говори за мафиоти, шпиони и кубинци. Те съобщават за подозренията на Кремъл, че зад убийството е стоял вицепрезидентът Линдън Джонсън, както и опасенията на властите в САЩ, че обществото няма да приеме официалната версия за събитията, посочва Франс прес.

Някои от тях показват вълненията и хаоса през дните след убийството на президента.

Един от публикуваните документи разкрива, че ФБР е предупредило полицията за евентуална смъртна заплаха за убиеца на Кенеди Лий Харви Осуалд.

В заключението на комисията „Уорън” по разследването на убийството от септември 1964 г. се посочва, че именно Осуалд е произвел фаталните изстрели. Осуалд, който е бивш морски пехотинец, е застрелян само два дни след убийството на Кенеди в полицейския участък на Далас от Джак Руби. 

Разсекретена е паметна бележка от директора на ФБР Джон Едгар Хувър малко след убийството на Лий Харви Осуалд, която започва с лаконичното изречение: „Няма нищо ново по случая Осуалд, освен че е мъртъв”.

Хувър изразява безпокойство, че убийството на Осуалд ще предизвика съмнения сред американците, че той е истинският убиец. За убийството на Осуалд не може да има извинения, особено предвид предупрежденията към полицията в Далас, пише шефът на ФБР.

„Веднага уведомихме шефа на полицията и той ни увери, че на Осуалд ще бъде осигурена адекватна защита”, пише Джей Едгар Хувър.

Той е изразил и притеснения, че контактът между Осуалд и кубинското посолство в Мексико, както и изпратеното от него писмо до съветското посолство във Вашингтон, може да усложнят външните отношения на САЩ.

В документ на ЦРУ пък се предполага, че Осуалд е говорил с офицер от КГБ в руското посолство в Мексико сити. В него е записано, че офицерът работел за отдел, отговарящ за „саботаж и убийства”.

Друг документ показва, че съветски представители са се страхували, че „безотговорен генерал” ще изстреля ракета срещу СССР веднага след смъртта на Кенеди.

Британски регионален вестник – „Кембридж Нюз”, получил анонимно обаждане за „голяма новина” в САЩ часове преди убийството, разкриват още разсекретените документи.

Те няма да сложат край на споровете и спекулациите, а някои от тях може да предизвикат нови въпроси, отбелязва пък „Ню Йорк таймс”.