Русия е похарчила над 300 милиона долара за намеса в политиката на 24 държави. Това се е случило в последните 8 години, като твърдението е на Държавния департамент на Съединените щати и се основава на разсекретена оценка на американското разузнаване.

Служител от администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Си Ен Ен, е коментирал, че Русия е мотивирана от "опитите да облагодетелства определени политически партии и да подкопае демокрацията във всички тези страни".

Сред държавите, за които от САЩ твърдят, че Русия е похарчила значителни суми, за да повлияе на политиката им са Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

В началото на седмицата Държавният секретар Антъни Блинкен е изпратил телеграми до посолствата на Съединените щати по света, в която подробно описва констатациите от разсекретена оценка на американското разузнаване.

Всичко това става достъпно за широката аудитория, тъй като администрацията на Байдън смята, че е важно да се знае в световен мащаб за руската намеса, която не е само предизвикателство за САЩ, а заради предстоящите междинни избори за Конгрес през ноември.

В друг разсекретен доклад от американското разузнаване се твърди, че Русия е оказала влияние в  американските избори през 2016 и 2020. От Русия към момента официално не са коментирали темата.