Останалата част от срутения жилищен блок в окръг Маями-Дейд, Флорида, е била разрушена поради опасения за безопасността, пише Би Би Си.

Срутването е извършено чрез контролирана експлозия в неделя вечерта, която „потенциално да отвори една трета от купчината отломки“. Благодарение на това спасителните екипи ще възстановят търсенето на територията на подземния паркинг на сградата, който е бил недостъпен до този момент.

Операцията по събарянето е била ускорена, след като са били изразени опасения за сигурността на издирвателните екипи във връзка с приближаващата тропическа буря Елза, която може да достигне Флорида във вторник.

Според кмета на Маями-Дейд Даниела Ливайн Кава събарянето е протекло „точно по план“ и търсенето в новооткритите участъци ще продължи.

На 24 юни блокът се срути внезапно, при което загинаха 24 души, а 121 все още са в неизвестност. Причината за рухването на 40-годишната сграда остава неясна, но проверка от 2018 г. е показала сериозни недостатъци в първоначалния ѝ проект.