Германската провинция Хесен разпуска елитната полицейска спецчаст във Франкфурт, след като няколко нейни служители бяха обвинени в участие в крайно десни онлайн чатове и размяна на неонацистки символи. Това съобщи вътрешния министър на провинцията Петер Бойт, цитиран от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

По думите на Бойт „няма друга алтернатива“ след направените разкрития. Създава се и специална комисия, начело с шефа на полицията в Западен Хесен и бивш кадър на спецчастите Щефан Мюлер, която да създаде абсолютно ново звено и да преструктурира сектора.

Решението за разпускането на полицейския отряд идва ден, след като прокурори от Франкфурт заявиха, че разследват 20 полицаи, включително елитни командоси заради екстремистки материали, споделени от тях в групи за чат.

Разследването е започнало през април и  първоначално е насочено към 38-годишен член на полицейския спецотряд във Франкфурт, обвинен в споделяне на незаконно съдържание, включително детска порнография. При претърсване на мобилния му телефон са били разкрити някои от въпросните расистки чатове.

Седемнадесет от обвиняемите полицаи са заподозрени в разпространение на съдържание, което подбужда към расова омраза или споделяне на неонацистки изображения.

Петер Бойт
Снимка: EPA

Скандалът, по думите на Бойт, е още по-голям, защото някои от шефовете на полицаите са знаели какво вършат те и са си затваряли очите. Специалните части са особени структури и членовете им се поддържат изключително силно, но това не трябва да става за сметка на закона, отбелязва вътрешния министър на  Хесен.

Трима служители на спецзвеното са обвинени във възпрепятстване на правосъдието, тъй като не са спрели или санкционирали чатовете.

Повечето от съдържанието, което противоречи на нормите, било обменяно през 2016-17 г., а най-новите прояви са от 2019 г.

Всички обвиняеми са мъже и са на възраст от 29 до 54. Деветнадесет са полицаи на служба, а един е пенсионер.

Това е само последният случай на предполагаем екстремизъм в редиците на германската полиция, които бяха разкрити през последните години. Миналата година и германският министър на отбраната нареди частично разпускане на елитните спецсили Ка Ес Ка заради десен екстремизъм.