Миналата година Боби си отиде на преклонната кучешка възраст от 31 години и 165 дни. Или поне това казаха от „Гинес“. Така той беше вписан в книгата за рекорди като най-възрастното куче в света.

Януари месец любимецът Боби от Португалия загуби титлата си на най-възрастното куче след направена проверка от експертите по рекорди, пише Си Ен Ен.

От организацията са убедени, че „вече не разполагат с необходимите доказателства, за да подкрепят твърдението, че Боби е рекордьор“.

Съдията от „Гинес“ Марк Маккинли направи изявление в четвъртък и обясни, че с колегите му се гордеят с това, че проверяват своите носители на рекорди.

„След като ветеринари и други експерти изразиха загриженост, както и след изводите от разследванията, проведени от някои медии, сметнахме за важно да започнем проверка“, каза Маккинли.

Той обяснява още, че главната причина за съмнения за възрастта на любимеца са данните от микрочиповете. Те са получени от официалната база данни на Португалия и са били основно доказателство за възрастта на Боби.

Оказва се обаче, че чипирането не изисква доказателство за възраст за кучета, родени преди 2008 г.

Засега не е ясно кой е носител на титлата „най-старо куче в историята“.

„Все още не сме в състояние да потвърдим нов притежател на рекорда, но със сигурност се надяваме, че публичността около тази титла ще насърчи собствениците на домашни любимци от цял свят да се свържат с нас“, каза още Маккинли.