Новият кралски шифър представлява изображение, което да се използва от правителствени служби и върху държавни документи и пощенски кутии. Той е лично избран от крал Чарлз III. 

Монограмът съчетава неговия инициал -„C“ и „R“ - за Рекс, латинската дума за крал, както и „III“ - за крал Чарлз „Трети“.

Шифърът на крал Чарлз III
Снимка: Buckingham Palace

Шифърът, представляващ визуална идентичност на новото управление, заменя инициалите „E II R“ на кралица Елизабет II.

Предстоят и други промени, които ще отбележат новото управление на крал Чарлз:

От Английската банка казват, че новите банкноти с портрета на крал Чарлз III се очаква да влязат в обращение до средата на 2024 г., като изображението ще бъде представено преди края на тази година. 

Според Кралския монетен двор ще бъдат произведени нови монети, които ще се появяват „в съответствие с търсенето от банки и пощенски служби“. Няма определена дата кога ще бъдат използвани, но ще бъде показано тяхно изображение, преди да влязат в обращение. 

Музеят на кралския монетен двор, цитиран от BBC, казва, че съществува традиция, според която профилът на новия монарх върху монетите трябва да е обърнат в посока, обратна на техния предшественик. 

Снимка: iStock

Съществуващите банкноти и монети ще продължат да бъдат валидни, като ще се използват заедно с новите с лика на крал Чарлз III. 

Кралската поща казва, че новите марки с изображението на крал Чарлз ще „влязат в обращение, след като настоящите запаси от марки бъдат изчерпани“.

Когато свърши кралският траур, новият шифър на крал Чарлз ще бъде използван за първи път. Този личен монограм на новия монарх ще бъде приложен за първи път в пощата на Бъкингамския дворец във вторник, когато ще се използва за откровени писма от кралските домове.

Изображението ще започне да се използва по-широко - от униформи, през официални канцеларски материали, до обществени сгради.

По пощенските кутии няма да има внезапна промяна. Все още има кутии в употреба от управлението на кралица Виктория, Едуард VII, Джордж V и VI и оригиналните шифри остават, докато кутиите не трябва да бъдат сменени.

Шифърът има отделна версия за Шотландия, която включва шотландската корона.