Учени от Италия и Франция изследваха покритието на стените на три амфори и установиха, че винопроизводителите от Древен Рим са използвали местно грозде и цветовете му, като са внасяли смола и подправки от други райони на Европа, съобщи електронната библиотека "ПлосУан".

Експерти, ръководени от Донатела Магри от университета Сапиенца в Рим, са изследвали амфори, използвани за съхранение на червени и бели вина, с масова спектрометрия и палеоботанически данни за полена и тъканите на дивото грозде Витис и цветовете му. Целта им е била да установят как древните римляни са произвеждали вино и откъде са взимали суровини. 

Характерната форма на прашеца на гроздето, както и химичният състав на стените на амфорите свидетелстват за това, че за производството на вино е използвано местно диво или култивирано грозде. Освен това има следи от смоли и ароматни вещества, които вероятно са внесени от винопроизводители от Калабрия или Сицилия.

Учените  са изследвали три амфори, които са открити преди няколко години на брега близо до италианското село Сан Феличе Чирчео, в областта Лацио. Според специалистите съдовете са паднали на дъното на Тиренско море след разбиването на един или повече кораби, а впоследствие амфорите са били изхвърлени на брега.