Лидерите на Съединените щати и Европейския съюз са единни по отношение на руската заплаха в Украйна.

На срещата продължила 80 минути между американския президент, европейките лидери и НАТО е подчертано желанието за дипломатически изход от напрежението.

От Пентагона обявиха, че над 8000 хиляди американски войници са в режим на повишена бойна готовност. Според Съединените щати Русия към момента няма намерение да действа в посока деескалация.

Русия твърди, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон, заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата в Украйна. 

На срещата лидерите на САЩ и Европа са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата, но са обсъдили и подготовката за налагане на санкции, ако Русия нападне Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

„Имахме много, много добра среща. Имаме пълно единодушие с европейските лидери“, каза американският президент.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че 8500 американски войници са в режим на повишена бойна готовност във връзка със ситуацията в Украйна, но заповед за разполагането им все още не е издадена. Засега е ясно, че те няма да бъдат изпращани в Украйна.

От Пентагона уточниха, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците на НАТО и за да се изпрати ясен сигнал до Путин, че САЩ взимат насериозно задълженията си към НАТО.

Очакванията са, ако американските военни бъдат изпратени в Източна Европа, то те да бъдат разположени в Литва, Латвия и Естония. През последните дни Щатите изпратиха на Украйна около 90 тона въоръжение. Междувременно Русия обвини САЩ за растящото напрежение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!