Без пробив след снощната ключова видеосреща между Владимир Путин и Джо Байдън, доминирана от темата за Украйна. Все пак, двамата лидери са се съгласили да продължат диалога.

Разговорът продължи малко над 2 часа, при закрити врата. От американска страна е проведен от свръхзащитената „Ситуационна зала" на Белия дом, откъдето Вашингтон обикновено ръководи чувствителни военни операции.

Байдън е предупредил Путин, че в случай на атака срещу Украйна, Западът ще наложи на Русия тежки икономически санкции. „Освен това ще предоставим отбранително оборудване на Украйна в допълнение към настоящото и ще подсилим съюзниците си в НАТО на източния фланг“, обясни Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.

От Вашингтон обаче засега изключват директна намеса на американски войници в потенциален конфликт между Москва и Киев.

Путин от своя страна е поискал от Байдън гаранции, че НАТО няма да се разширява повече на изток.

„Двамата президенти се съгласиха да посочат свои представители, които много скоро да започнат обсъждания на тази сложна конфликтна ситуация“, каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

И преди, и след видеосрещата с Путин, Байдън е разговарял с лидерите на Великобритания, Германия, Италия и Франция. А Еманюел Макрон съобщи: „Още следващите дни ще обсъдя деликатната тема с президентите на Украйна и на Русия“.