Американският президент Доналд Тръмп влезе в словесен сблъсък с журналисти в деня, в който се навършват две години от избирането му.

През ноември 2016 г. той даде заявка да обедини страната. Резултатите от вчерашните междинни избори, които са тест за неговото управление показаха друго – той изгуби пълната власт над Конгреса. Според анализатори това се дължи и на рекордно ниското одобрение за Тръмп, което се срина до 40 на сто - най-ниският рейтинг на американски президент за последните 40 години. 

За двете си години в Белия дом, милиардерът привлече вниманието повече с гафовете си, отколкото с политиката си – като момента, в който Тръмп изблъска премиера на Черна гора, за да застане на преден план. Както и вчера, когато президентът Тръмп влезе в поредния словесен сблъсък с журналисти. И дори негов сътрудник се опита да отнеме микрофона на репортер на CNN.

Белият дом прекрати временно акредитацията на репортера Джим Акоста. За двете си години като президент Тръмп не веднъж отклоняваше журналистически въпроси и наричаше медиите фалшиви новини.

Снимка: bTV

„Той казва ужасно много факти, които не са истини. Когато ние му задаваме въпроси за тях той става агресивен, което се отразява в начина по който хората разбират медиите и приемат, че тя не е честна спрямо президента”, коментира Моника Евстатиева от Националното публично радио на САЩ. 

Милиардерът направи и редица рокади като подмени почти целия си кабинет. Снощи се раздели с министъра на правосъдието – Джеф Сешънс. Повечето научиха за уволнението си от „Туитър”.

Републиканецът имаше три основни обещания към избирателите си: да построи стена между Щатите и Мексико и да направи здравна реформа. До момента това е безуспешно. Според Евстатиева до момента е прокарана единствено данъчната реформа и САЩ са излезли от Парижкото споразумение за климата.

В срещите на Тръмп със световните лидери не липсваха неловки ситуации – например, отказа ръкостискане с Ангела Меркел, докато същевременно не пускаше протегнатата десница на Еманюел Макрон.