Начинът на живот тип 24/7 в цифровата епоха е една от причините да искаме да ядем бърза храна, установиха учени от Индийския институт по мениджмънт, чието изследване е публикувано в Journal of Consumer Psychology , цитирано от портала за новини „Нюз мейл ру“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Благодарение на съвременните технологии хората вместо да спят стават активни и през нощта. Те могат да работят, да общуват, гледат филми, играят на видеоигри, плащат сметки или пазаруват онлайн, като така разбиват режима си. 

Снимка: iStock

Такъв денонощен образ на живот довежда до подсъзнателното усещане, че времето изтича, а тялото ще загубя енергията си.

Организмът реагира на „гонката с времето“ с неустоимото желание да яде високо калорична вредна храна, обясни д-р Анкур Капур, един от авторите на изследването.

Учените правят експеримент, в който предлагат на група хора да решат малка задача. Трябва да зачеркнат всички букви „е“ в откъс. При това в първата част на експеримента таймерът отчита от 1 до 60 секунди, а във втората – наобратно.

След края на експеримента участниците трябва да отговорят на въпроса:Какво предпочитат да поръчат в момента - плодова салата или шоколадова тора. Резултатите показват, че хората предпочитат основно високо калоричния десерт, когато таймерът отчита в обратен ред, като предизвиква тревога.

Още няколко експеримента доказват тази теория.