Френската жандармерия разби мащабна българо-френска мрежа за контрабанда на цигари и проституция, съобщава „Ла Депеш“. Според информацията на френското издание организацията е перяла парите от печалбите чрез недвижими имоти у нас.

В акцията са участвали 150 жандармеристи. Задържани са шестима българи – петима мъже и една жена на възраст от 21 до 70 години, които са обвинени в престъпна конспирация за контрабанда на цигари. Един от заподозрените е обвинен и в пране, прикриване на дейността на организацията и склоняване към проституция.

Друго лице е арестувано в България по европейска заповед за арест.

Операцията е проведена едновременно във Франция и в България, като в двете страни за извършени общо 11 ареста.

Акцията на жандармерията е била организирана няколко месеца, като разследването е започнало през февруари 2019 г. Тогава французите наблюдавали българин, замесен в укриване на откраднати вещи. Разследващите разкрили и мрежа за проституция, при която млади български били вкарвани в Бордо, Франция, за да ги продават. Тогава били открити и доказателствата за контрабанда на цигари.

Печалбата на престъпната организация се оценява на между 200 и 400 000 евро.

При операцията са иззети около 90 хил. евро в брой, 8 превозни средства и 650 кутии цигари, както и няколко имота в България.