На Балканите расте броят на жертвите на COVID-19. Над 1200 са случаите в Гърция. Починалите са 46. В страната има само 6 причини, поради които хората могат да излизат навън – до болница, супермаркет, банка, да помогнат на други с храна и лекарства, за сватби и погребения, и за физически упражнения. Точната причина се описва в декларация или в SMS.

Гръцките власти уверяват, че доставчиците на услугата не съхраняват личните данни на гражданите, а те се изтриват автоматично.

В Турция починалите вече са 168. Над 1600 са новите заразени, като общият им брой надхвърля 10 хиляди и 800 души. Полицаи спират всяка кола на магистралата на влизане в Истанбул.

Мерят температурата на шофьора и пътниците. Полицаи и здравни работници помагат на бездомните. От събота са отменени всички международни полети, а вътрешните са силно ограничени.

Румъния постави цял град от над 100 000 души под пълна карантина. Жертвите в страната сa 72, а заразените са повече от 2000.

Само хора, които отиват на работа или помагат на болни, могат да влизат и излизат от северния румънски град Сучава. Според министъра на здравеопазването там има над 1000 носители на вируса, които се движат свободно. 10% от всички заразени с COVID-19 в страната са служители на една и съща болница в града. Лекари се оплакват, че перат маските и ръкавиците за еднократна употреба между смените и ги сушат на радиаторите.

В Сърбия за последните 24 часа са починали седем души. Жертвите на коронавируса там са вече 23, а заразените – 900.

В Северна Македония с над 40 са нараснали случаите на заразени - общият им брой е 329, а жертвите са 9.