Албанският премиер Еди Рама направи шеговит коментар за спора между София и Скопие по време на срещата си с македонския си колега Зоран Заев на Икономическия форум в Северна Македония.

„Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците“, заяви Рама, цитиран от македонската секция на радио "Свободна Европа", по повод повторното спиране от страна на София на европреговорите на Скопие.

А Скопие има отново проблеми и с Атина. Гърция недоволства от съкращението Македонска футболна федерация на екипите на отбора на Северна Македония на Евро2020, както и от публикациите на Заев в социалните мрежи за представянето на тима, където той постоянно изпуска определението "северна".

Темата за европреговорите на Албания и Северна Македония беше основна по време на пресконференцията и макар да не скри разочарованието си от ветото, което засяга и Тирана, Рама подходи неколкократно с чувство за хумор към ситуацията.

Според албанския премиер повторното отлагане на преговорите е провал на ЕС, а не на Албания и Северна Македония, които дори да не са част от общността, са част от Европа.

Снимка: Фейсбук страница на правителството на Северна Македония

„Ние сме твърде малки, за да живеем изолирани един от друг, твърде малки, за да търсим сами бъдещето за децата си, но можем да го направим заедно. Ние не сме тези, които се провалиха, те се провалиха. Те имат своите причини и разбирам, че това е техният дом и ние искаме да влезем в тази къща", каза албанският премиер Еди Рама.

"Ние сме европейци без ЕС, не сме ЕС, но все пак сме Европа. Единственият проблем е, че те все още биха могли да кажат „обичаме те, искаме да си вътре, но има някои неща, които първо трябва да решим. Вашите помещения, стаите ви още не са готови", каза още албанският премиер.

Той сравни ЕС с любовник, който казва „обичам те“, но не е готов за брак. По неговите думи двамата със Заев са добри читатели на Самюел Бекет и могат да чакат, визирайки пиесата "В очакване на Годо", но отбеляза, че вместо просто да седят двете страни ще са активни по пътя си към ЕС, имплементирайки европейските ценности.

От своя страна Заев заяви, че ветото може да е несправедливо за Северна Македония, но е още по-несправедливо спрямо Албания.