Съдебният процес срещу шестима ръководители на "Мюсюлманските братя", обвинени в подстрекателство към убийството на демонстранти, ще започне на 25 август в Кайро. Сред обвиняемите са духовният наставник на Братята Мохамед Бадия и вторият човек в йерархията на организацията Хайрат аш Шатер.

Трима от шестимата подсъдими, включително Бадия, се укриват от правосъдието. Сред повдигнатите срещу тях обвинения са предумишлено убийство, незаконно съхраняване на оръжие и взривни вещества.

През нощта на 30 юни срещу 1 юли централата на "Мюсюлмански братя" в столичния район Мукатам бе нападната от противници на сваления по-късно президент Мохамед Морси, които замеряха сградата с камъни и запалителни бомби. Полицията не се намеси и охраната на щаб-квартирата откри огън по демонстрантите, които отвърнаха на стрелбата.

В резултат на престрелката загинаха над 10 души, а около 70 бяха ранени. Експертизата показа, че много от жертвите са били убити с изстрел в главата. На следващия ден централата на ислямистите бе напълно разгромена и опожарена.