Oгромен ръст на инфекциите от хепатит А e регистриран в Чехия.

Продавачът на колбаси Мирек Горо бърше щанда си много по-често напоследък. За него хигиената е част от ежедневието, но тази зима здравните власти следят нещата много внимателно, коментира германското издание Tagesshau.

„Всички носим ръкавици, имаме дезинфектант на масите, скарите са само за месо – без хляб, без багети“, казва той, потупвайки прясно изпраната си престилка. Той няма никакви притеснения: всеки, който работи чисто, може да продава безгрижно.

Тази година в Чехия са регистрирани почти 3000 случая на хепатит А – двадесет пъти повече, отколкото през 2024 г. 32 души вече са починали - предимно възрастни мъже. Кога ще спре предаването на заразата – не е ясно.

„Намираме се във фаза на епидемията, в която броят на случаите все още нараства. Все още не сме достигнали пика“, предупреждава Катерина Фабианова, епидемиолог в Държавния здравен институт.

Снимка: iStock

Вълната започва през пролетта сред бездомните и наркозависимите – сега тя отдавна е достигнала до общото население.

 

„Епидемията е обхванала голяма част от населението и продължава да се разпространява“, посочва още тя.

Снимка: iStock

Въпреки че хепатит А се счита за най-леката форма на хепатит и често се лекува без усложнения, тежки случаи са възможни при хора с отслабен имунитет или предшестващи заболявания.

Вирусът се предава при контакт със замърсени повърхности – немити ръце, споделени повърхности и храна. Именно това прави места като коледния базар на Староместкия площад – в сърцето на историческа Прага, особено рискови.

Снимка: iStock

Всеки, който яде братвурст, трделник или картофени палачинки със студени пръсти, дава добър шанс на вируса да се разпространи.

„Вирусът оцелява дълго време върху повърхности, а ръцете са много добър предавател“, посочва Фабианова.

 

Нейните притеснения са за януари: „Инкубационният период е до 50 дни. Любопитна съм да видя какви числа ще видим тогава.“

Милан Кубек, президент на Чешката лекарска камара, също определя ситуация като изключителна.

Снимка: iStock

„Това е най-голямата епидемия от 1979 г. насам – и все още не сме достигнали пика.“ Много хора никога не са били в контакт с вируса и следователно не са ваксинирани. Най-добрата защита са чистите ръце“, коментира той.

Но дори и тези, които искат да се ваксинират, в момента срещат проблеми. Чехия се бори с огромен недостиг на ваксини. Запасите се пазят предимно за контактни лица на заразените. Редовните ваксинации са преустановени на много места.

Министерството на здравеопазването търси доставки от чужбина – включително от Франция. Очаква се през декември да има отново налични ваксини.

За туристите рисковете са същите като за местните. „Тези, които са ваксинирани или последователно спазват добра хигиена, нямат от какво да се тревожат“, казва Фабианова. В Австрия също са регистрирани много случаи на заразени.

Снимка: iStock

Посетителите на коледните базари посягат с голи ръце към пакети, пълни със спираловидно нарязани картофи, бършат си устата или си топлят ръцете в чаши с греяно вино. Тубите с дезинфектант най-често остават незабелязани – някъде сред свещите, касовите апарати и лампичките.

Продавачът Мартин спокойно наблюдава гледката. „Можете да дойдете спокойно към мен, без притеснение – всичко тук е чисто“, провиква се той на клиент.

Снимка: iStock

Дали това ще бъде достатъчно, ще стане ясно през януари. Здравните власти в Чехия обаче очакват дълга и трудна зима.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK