Японското правителство планира през идните пет години да отдели още 6 трилиона йени (около 50 млрд. долара) за възстановяване на североизточните райони на страната, пострадали от опустошителното земетресение и последвалите вълни цунами през март 2011 г.

С това средствата за възстановяване на Североизтока ще надхвърлят 30 трлн. йени (250 млрд. долара).

Правителството разчита допълнителното финансиране да не налага нови повишения на данъците и да се покрие изцяло от бюджета. Основната част от новия пакет средства е предназначена за изграждането на нови жилища в най-тежко пострадалите префектури Ивате, Маяги и Фукушима, а също за подготовка на района за възможни нови стихийни бедствия.

В резултат на земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него приливни вълни на 11 март 2011 г. в Япония загинаха над 18 000 души. Над 350 000 останаха без покрив, а още 600 000 бяха принудени да се евакуират.

В района се извършват мащабни възстановителни работи, които по план трябва да завършат за 10-ата годишнина от бедствието, през 2021 година.

Много от жителите на засегнатите райони обаче са недоволни от работата на правителството. Най-голямо е напрежението в Окума, село близо до засегната АЕЦ „Даичи” във Фукушима. Те са ядосани на правителствените планове до селото да бъде изградено сметище за събраните радиоактивни отпадъци от района.

Жителите на Окума не вярват, че Токио ще изпълни обещанието си сметището да бъде изпразнено и разчистено след 30 години.

Всеки ден екипи от работници почистват улиците в района с вода, търкат сградите, режат клоните и отстраняват облъчената почва. Радиоактивните отпадъци се съхраняват в найлонови чували в целия регион из изоставени оризови полета, паркинги и дори дворове на жилищни сгради.