Чехия изразява пълна подкрепа за членството на България в Шенген. Това заяви президентът Милош Земан по време на съвместен брифинг с българския си колега Румен Радев.

Земан и Радев осъдиха руската агресия в Украйна и се обединиха около нуждата от единен отговор на НАТО срещу нея.  

“И двамата се учудихме на това каква е рекламата на руската армия и нейните реални резултати. Парадоск е, че руснаците, от една страна, се заклеват в славянско братство, а от друга, спряха доставките на газ на две славянски държави - Полша и България", Милош Земан, президент на Република Чехия.

Според Радев руската агресия в Украйна руши създаваната с десетилетия архитектура за сигурност на континента.

"Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса с фокус източният фланг и с преход от предно присъствие, към предна отбрана", каза Румен Радев, президент на Република България.

Милош Земан съобщи още, че с Радев са обсъдили исканите, отсрочки от петролното ембарго на Брюксел за Унгария, Словакия и Чехия, като към лази група страни по всяка вероятност ще се присъедини и България.

Важни са санкциите към Русия, но е важно те да не нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза президентът Румен Радев.

За съжаление войната постави страните ни пред редица предизвикателства и особено чешкото председателство на Съвета на ЕС. Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа, а това означава дълга война на изтощение с тежки последици за нашите страни и цяла Европа. Солидарни и съпричастни сме с украинския народ, добави Радев.