Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на толерантност към езика на омразата, е готова да загърби тези принципи и ценности. Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на иделогеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС.

Това заяви на брифинг в Германия държавният глава Румен Радев.

Според него те ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за съюза и затова България, като отговорен член на ЕС, трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми.

"Изключително съм удовлетворен от разбирането, което среща аргументираната българска позиция по отношение на Северна Македония. Когато работим обаче за общия европейски контекст и за европейските институции не трябва да допускаме тенденцията ни националната ни позиция за Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна да набира сила", добави президентът.

Диверсификацията на газа

"По отношение на диверсификацията на газа ще е нужно време и много усилия с изграждане на необходимата инфраструктура, с нови договори, така че това да се случи. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията и за България за вноса на петрол", каза държавният глава.

Антиифлационни мерки

Радев заяви, че трябва да има адекватно решение (б.р. за мерки за справяне с енергийната криза) и за гражданите.

"Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Затова и българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки, дългосрочни политики в тази област", добави той.

Войната в Украйна

"Tрябва да търсим решение за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, понеже всеки ден от тази война е загуба не само за Украйна и Русия, а за цяла Европа. Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решения на НАТО по отношение на Украйна, но там няма императив за предоставяне на оръжие", заяви Радев.

Според него затова не трябва да допускаме користните призиви на някои политици да се опаковат като морален дълг.

"Ние имаме огромна историческа диаспора и тя е разположена точно в зоните на конфликта. Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи, това е недопустимо. Призивите за мир намаляват, залогът вече е победа на всяка цена, независимо от пролятата кръв и разрушенията. Вече не се мисли и за жертвите", допълни той.

Инвестиции от Германия

Радея обясни, че германските инвестиции в България ще продължат.

„Положителното е, че от България към Германия започва да идва инженеринг и ноу-хау за подобряване на производствените процеси. Очаквам това сътрудничество да продължи да дава все по-добри резултати“, добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!