Въпросът за евентуална номинация за еврокомисар засега остава висящ. Това стана ясно по време на посещението на президента ген. Румен Радев в Брюксел.

Държавният глава заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство.

След срещата си с Радев, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи любопитен коментар: "Това (изборът на български комисар-б.р.) трябва да бъде направено през май. Не сме обсъждали портфолио, това е работа на правителството. Искам българска жена до бъде еврокомисар. Достатъчно момчета имаме."

Темата "Санкции"

Санкциите срещу Русия не са поставяни на дневен ред при разговорите на президента Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи специалният пратеник на bTV Габриела Наплатанова. Държавният глава започна първото си посещение в чужбина в Брюксел, в хода на което се среща с председателите на европейските институции и НАТО.

Шефът на ЕК Юнкер също заяви след срещата с Радев, че "не е сега времето" да се говори за санкциите.

Снимка: Валентин Николов, Президентство

По-рано днес негов коментар по темата излезе в интервю за портала „Юрактив”. „Що се отнася до санкциите, аз не виждам какво е практическото им използване, тъй като загубите са очевидни. Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война“, заяви преди разговора с Туск Радев.

ЕС на последния си Европейски съвет се обедини около решението да не се отменят санкциите, наложени заради анексирането на Крим и кръвопролитията в Донбас, продължаващи и до момента.

Мигрантите и Шенген

Днес генералът поиска нов оперативен план за посрещане на мигрантската вълна:"Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички". Той поиска и промяна на дъблинското споразумение, което в настоящия си вид има риск да превърне България в буферна зона.

"България има своите много важни теми, на първо място това е сигурността, мигрантската криза, без сигурност няма инвестиции, няма икономическо развитие", каза пред журналисти президентът.

Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Президентът Радев изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение.

„Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците.

Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП.

Само след няколко дни Радев ще участва в неформалната среща на европейските лидери по въпросите на миграцията в Малта.

Самолетът

Първото посещение на Румен Родев носеше и изненадваща символика по отношение на самолета, с който пристигна в столицата на Европа. Вместо с правителствения „Ербъс” държавният глава предпочете да лети с военнотранспортния самолет „Спартан” заради по-ниските разходи.

От президентската администрация коментираха че така той излъчва силно послание на съпричастност към доскорошните си колеги. Полетът продължи час по дълго отколкото с реактивния самолет.

Това не е първият път, в който „Спартан” се използва от държавен глава. В миналото за работни посещения го използваше и президентът Плевнелиев.