"Правителството трябва да чува какво му казват гражданите", заяви президентът Румен Радев пред българската общност в Берлин, където е на официално посещение.

По думите му целта на критиката не е да свали правителството. Запазването на добрия тон обаче зависи от решаването на стратегически за страната въпроси, каза президентът. Той коментира, че за да се укрепи държавността, трябва да има борба с корупцията, върховенство на правото и прозрачност в управлението.

Радев каза, че не одобрява начина, по който кабинетът води разговор с протестиращите.

„Важно е да има диалог, когато бизнесът иска срещи, да се разбира да се чува, да се усеща какво искат българите. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси. Така че аз като президент няма да се откажа от това и го правя не, за да сваля правителството, а заради хората“, каза президентът.

Германия е наш стратегически партньор и основен инвеститор в България. Свързват ни дълбоки икономически, културни, образователни, научни връзки, допълни президентът Румен Радев.

Той е на тридневна визита в страната. 

"Започнахме това сътрудничество в икономиката преди 20-25 г., като просто изпълнители на технологични процеси, които се създават от Германия, за да стигнем днес до това, че в България се прави инженеринг, развойна дейност, намират се нови, иновативни решения, които дават продукт на съвсем друго ниво", добави той.

Утре Радев ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцелера Олаф Шолц. Във фокуса на разговорите с германските лидери ще бъде войната в Украйна и спрените газови доставки, както и поскъпването и дефицита на стоки и храни.

Вижте повече във видеата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!