Насилието не се появява само, имаше провокации, имаше и провокатори – това коментира специалният пратеник на bTV в Каталуния Рада Домусчиева за грозните сцени по време на референдума за независимост.

Тя отчете, че не е станал свидетел на насилие, а точно обратното – на спокойно гласуване, за което имало дълги опашки с чакащи дори по девет-десет часа.

„Напрежението не се появява никога само. Всичко беше организирано от хората, които дадоха идеята за този референдум. Чрез есемеси, „Фейсбук“ и приложения като „Уотсап“ се свикваха хората пред секциите, за да ги охраняват, създаваше се напрежение и им се внушаваше, че ще бъдат нападнати. Напрежението се създаваше предварително, например – гласуването трябваше да започне в 9 ч., а всички бяха призовани още от 8 ч. да блокират движението около секциите, както и бяха държани до късно вечерта, като отново им се внушаваше, че националната гвардия ще ги нападне. Никой не ги нападна. Нещата винаги имат две страни. Не гражданската гвардия бе дошла да пребива, имаше провокации, имаше и провокатори“, разказа тя.

Домусчиева добави, че в училището „Рамон Лул“, за което се твърди, че имало ранен в тежко състояние, никой не е потвърдил пред нашия екип за такъв инцидент.

Оттук нататък по закон в следващите дни резултатите от референдума трябва да бъдат внесени в местния парламент и той да приеме прокламацията за независимост. Автоматично резултатите не означават нищо. И пак е странно кой ще признае референдума, защото досега никой не е показал документи за него, няма избирателна комисия, никой не е виждал избирателните списъци – те са в онлайн приложение, не знаем колко наистина са имащите право на глас и реално колко са гласували. Има информация, че начинът на гласуване е променян в хода на изборния ден. Няма независими наблюдатели, нито застъпници, каза още специалният ни пратеник, каза още специалният ни пратеник.