Руският президент Владимир Путин очаква, че сухопътния участък на „Турски поток“ ще бъде готов, както беше планирано, до края на тази година. Той съобщи това след преговорите си в Москва с президента на Турция Реджеп Ердоган, информира БТА.

Снимка: Reuters

„Разчитаме, че работата по прокарването на сухопътната част „Турски поток" ще се води с такива ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както е и предвидено, до края на текущата година", заяви руският президент.

„Като част от този най-важен проект за Русия и Турция, две линии бяха положени по дъното на Черно море за по-малко от година и половина, като всяка от тях ще позволи да се изпомпват 15,75 милиарда кубически метра природен газ”, заяви руският президент.

Според Путин „въвеждането в експлоатация на новия газов маршрут ще бъде от голямо значение не само за енергийната сигурност на Република Турция, но и за Южна и Югоизточна Европа”.

Двамата държавни глави обсъдиха още проблема между Дамаск и представителите на кюрдите след обявеното от САЩ изтегляне от Сирия.

„Подкрепяме установяването на диалог между Дамаск и представители на кюрдите. Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави", каза Путин.

Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб. Путин посочи, че се надява АЕЦ „Акую”, която се строи в Турция с руска помощ, да бъде пусната през 2023 г. Той подчерта, че 2023 г. е била избрана от президента Ердоган, защото тогава ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.