Среща на върха Русия-Северна Корея ще се проведе в четвъртък във Владивосток, съобщи помощникът на руския президент по международните въпроси Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"На 25 април във Владивосток нашият президент (Владимир Путин) ще проведе преговори с председателя на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун, който ще дойде на посещение в страната ни и тази среща ще бъде първият контакт на президента ни със севернокорейския лидер", каза Ушаков.

"В центъра на вниманието на преговорите ще бъде, разбира се, политико-дипломатическото решение на ядрения проблем на Корейския полуостров", каза Ушаков.

"През последните няколко месеца ситуацията около полуострова се стабилизира донякъде, благодарение най-вече на инициативите на Северна Корея за спиране на изпитанията на ракети и затварянето на ядрения полигон", каза Ушаков.

"Русия възнамерява да помогне по всеки възможен начин, за да утвърди тази позитивна тенденция", добави той.

По думите на Ушаков двустранният търговски стокообмен между Русия и Северна Корея е спаднал с над 56 процента миналата година заради санкциите срещу Пхенян.