Русия ще продължи разработката на ракетата, която през август се взриви на полигон в Архангелск и причини смъртта на петима учени. Това стана ясно от изказване на руския президент Владимир Путин на церемония за посмъртно награждаване на загиналите при теста на новото оръжие.

„Ние определено ще продължим да усъвършенстваме това оръжие, без да се спираме пред нищо”, заявил руският държавен глава пред вдовиците на загиналите. Според него там е ставало дума за разработване на уникално оръжие, предаде ДПА.

„Притежаването на такъв тип технология е само по себе си значима гаранция за световния мир”, казал Путин, според Би Би Си. 

При инцидента в близост до Архангелск загинаха няколко души. Според правителственото съобщение избухнало е експериментално устройство на военен полигон. Руските власти първоначално отрекоха съобщенията, че на полигона има повишено равнище на радиация, но по-късно друга федерална агенция съобщи, че е било отчетено гама излъчване, превишаващо до 16 пъти нормалните фонови стойности.

Според оръжейни експерти мистериозното оръжие, за което говори руският президент, е крилата ракета с ядрен двигател, отбелязва Би Би Си.

Владимир Путин очерта бъдещото развитие на военния потенциал на страната с използване на най-модерни технологии  този петък на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Русия трябва адекватно и точно да прогнозира възможните изменения в международното положение след разпадането на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и да укрепва своя военен потенциал, смята Путин.

Развитието на военния потенциал на страната, обаче, трябва да става, като се имат предвид „не чак толкова големите ресурси", които се влагат в изпълнението на тази задача, обяви руският президент.

Путин е отбелязал, че успешно се реализира държавна програма за въоръжаване, която е позволила да се пристъпи към "кардинално техническо преоборудване на военната организация". Той изтъкна, че делът на съвременното оръжие и техника в армията и флота сега вече надвишава 68 процента, а "някои образци (от новите руски въоръжения) по своите характеристики изпреварват чуждестранните аналози с години напред".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!