Руската федерация няма нищо общо с миграционната криза на границата на Беларус и ЕС. „Искам всички да знаят, че нямаме нищо общо с това“, заяви руският президент в интервю с Павел Зарубин, водещ на програмата „Москва. Кремъл. Путин“.

„Всички се опитват по всякакъв повод да ни налагат каквато и да е отговорност без никаква причина“, каза Путин.

В същото време той подчерта, че руските авиокомпании не превозват мигранти, които сега са на границата на Беларус и ЕС.

Според Путин самите западни държави създават миграционни кризи.

„Не забравяйте откъде идват кризите, свързани с мигрантите. Беларус ли е първооткривателката на тези проблеми или какво? Не, това са причините, които са създадени от самите западни страни, включително европейските страни. Както военни, така и икономически по естество“, заяви Путин.

Руският президент изрази надежда, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел скоро ще проведат разговор.

„Доколкото разбирам, Александър Григориевич Лукашенко и канцлерът Меркел са готови да разговарят помежду си. Надявам се това да се случи в близко бъдеще. Това е най-важно, защото мигрантите са склонни да отиват предимно в Германия", каза Путин.

Руският президент отбеляза, че не зависи от него защо Лукашенко и Меркел все още не разговарят помежду си. „Това не ни засяга“, подчерта Путин.

В същото време той изрази надежда, че ще бъде възможно да се установи пряк контакт между Европейския съюз и Беларус.

От началото на седмицата самият Путин проведе два телефонни разговора с Меркел и един с Лукашенко. По време на разговора те обсъдиха ситуацията на беларуско-полската граница.

Путин каза, че преди всичко му е жал за децата на мигранти, които са на границата на Беларус и Полша.

„Все пак хуманитарните въпроси трябва да се поставят на преден план на мястото, където са децата и жени в последните месеци на бременността, е, някак си това не се вписва в идеите на хуманизма, които уж лежат в основата на цялата политика на нашите западни съседи“, заяви Путин