Руският президент Владимир Путин е разпоредил на „Роснефт“ да подготви и представи до март 2022 г. проект за износ на газ за Европа. Досега монопол за такъв износ имаше „Газпром“. Основната причина за новия проект е повишеното търсене на газ на Стария континент, съобщи агенция „Интерфакс“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е признал пред журналисти, че Путин е наредил на правителството, съвместно с „Роснефт“ и „Газпром“ да излязат с предложение за износ на 10 милиарда кубични метра газ.

„Роснефт“, в който 20-процентов дял притежава „Бритиш петролиъм“, е водеща руска петролна компания. Освен с добив на нефт, компанията е и голям производител на природен газ. Сред активите ѝ са залежи, разработвани от бившата петролна фирма „Юкос“ на милиардера Михаил Ходорковски.

„Роснефт“ е третият по големина холдинг в страната и втората по големина компания с държавно участие след „Газпром“. Нейният главен изпълнителен директор Игор Сечин, който е приближен на Путин, неотдавна призова руския президент да вдигне монопола на Газпром върху износа на газ за Европа.

Цените на газа в Европа растат главоломно през последните месеци, а „Газпром“ не е в състояние да задоволи търсенето. Отваряне на тръбите на Газпром за „Роснефт“ би помогнало на Русия да изпълни ангажиментите си към европейските потребители, допълва АФП. 

Анализатори отбелязват, че с прекратяването на монопола на „Газпром“ би се постигнало лecнo peшeниe нa eдин cлoжeн пpoблeм и би изпpaтилo cигнaл за жeлaниe зa пapтньopcтвo c Eвpoпeйcĸия cъюз.

Според eвpoпeйcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo cтpoитeлят и cиcтeмният oпepaтop нa гaзoпpoвoд нe мoгaт дa бъдaт eднo и cъщo юpидичecĸo лицe. Точно това беше един от проблемите пред проекта "Северен поток 2". Още миналата година се заговори, че 50% от тръбата може да бъде предоставена на друга компания и много вероятно сега това да бъде "Роснефт".