Руският президент Владимир Путин подписа указ за помилване на израелтянка, излежаваща 7-годишна присъда в затвор в Русия по обвинение в контрабанда на наркотици.

Това стана след посещението на Путин в Израел, където той взе участие в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Указът влиза в сила от момента на подписването му.

Задържаната е 26-годишната Наама Исахар, родена в Ню Джърси. Тя беше арестувана през април 2019 г. в московското летище „Шереметиево“, след като полицията открива в раницата ѝ 9,6 грама хашиш.

Младата жена е пътувала от Делхи за Тел Авив с прекачване в Москва. Намирала се е в транзитната зона, когато полицейско куче надушва хашиша и насочва полицейските служители към нея.

Снимка: Reuters

Отначало областният съд в Москва повдига обвинение за притежание на наркотици, след това обаче добавя още едно – за контрабанда. Пред съда Исахар признава за притежанието, но отхвърля обвинението, че е пренасяла хашиша с контрабандни цели, предава ТАСС.

Впоследствие присъдата ѝ беше обжалвана, но без резултат.

Към края на миналата година израелският премиер Бенджамин Нетаняху лично обсъжда въпроса с руския президент и моли наказанието, както и условията, в които пребивава задържаната, да бъдат облекчени.

По-късно с официална молба за помилване се обръща и израелският президент Реувен Ривлин.

Снимка: Reuters

На 23 януари, по време на посещението си в Израел, Путин провежда разговори с Нетаняху и се среща с майката на Исахар, като я уверява, че с дъщеря ѝ „всичко ще бъде наред“. На следващия ден прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обявява, че за да започне процесът на помилването, е необходимо Исахар лично да подаде такава молба.

На 26 януари става известно, че го е направила. На 27 януари молбата ѝ е одобрена.

Преди да бъде подписан указът руските власти опитаха да разменят Исахар срещу руснака Алексей Бурков, задържан в Израел през 2015 г., след като е уличен в САЩ за източване на $20 млн. от кредитни карти. Въпреки искането на Русия, през ноември 29-годишният Бурков все пак е екстрадиран в Съединените щати.