Владимир Путин подписа законите за присъединяването на 4-те частично окупирани украински региона към Русия. От Кремъл заявиха, че загубите на руските сили на бойното поле не противоречат на анексията. 

Руският президент Владимир Путин очаква ''стабилизиране'' на ситуацията в анексираните украински територии. Изказването идва, след като силите на Киев си върнаха ключови градове и десетки села в регионите.

Независими руски медии изчисляват, че само за последната седмица украинците са освободили над 4000 квадратни километра на изток и юг в анексираните територии.

Президентът Путин подписа указ с корекции на частичната мобилизация.

„Министерството на отбраната съобщи, че редица категории наши граждани не трябва да бъдат призовавани в рамките на мобилизационните усилия и ги изброи“, заяви Владимир Путин.

На този фон Русия призна за превъзходство на украинската армия в Херсонска област.

По оста Андреевка - Кривой Рог частите на руската армия задържат своите позиции, отблъсквайки атаките на превъзхождащите сили на противника.

Междувременно от Киев, където пристигна на посещение, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия призова за създаването на зона за безопасност около украинската Запорожката АЕЦ. По-рано днес Путин подписа указ, според който централата става руска държавна собственост.

В Брюксел постоянните представители на 27-те постигнаха политическо споразумение за 8-ия пакет санкции срещу Москва. Той трябва да бъде одобрен от евролидерите в петък и ще включва таван на цените на руския петрол. 

Съединените щати обещаха нови 625 милиона долара военна помощ за Киев, включително още ракетни системи "Хаймарс". Руският посланик във Вашингтон отговори, че това "увеличава опасността от директен сблъсък" между Русия и Запада.