Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, който ще позволи на властите да регистрират чуждестранни медии, работещи в Русия, като "чуждестранни агенти", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия РТ да се регистрира с това определение в САЩ, отбеляза ТАСС.

Руските власти представят новия текст като ответна мярка срещу неотдавнашното регистриране на руската телевизия РТ, контролирана от Москва, като "чуждестранен агент" в САЩ.

"Министерството на правосъдието би могло произволно да определи като чуждестранен агент всяка чуждестранна медия", коментира в комюнике от 20 ноември кремълският Съвет по правата на човека, който препоръча на Сената да отхвърли проекта заради мъглявите формулировки и възможността за злоупотреби. Руските сенатори обаче го одобриха в сряда, 22 ноември.

Остро разкритикуван от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", законът принуждава засегнатите организации да предоставят на властите информация за финансовото си състояние и да уточняват в различни документи, че са регистрирани като "чуждестранни агенти" – термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.

Законът позволява дадено средство за масова информация да бъде признато за "чуждестранен агент", ако получава финансиране от чужбина.

След като придобие статут на "чуждестранен агент", медията ще попада под ограниченията и задълженията, предвидени сега за нетърговски организации, се посочва на официалния руски портал за правна информация, цитиран от ТАСС.