Владимир Путин с остри думи към Европейския съюз. В реч при откриването на международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че общността е загубила, политическия си суверенитет в отговора на войната в Украйна.

От Санкт Петербург Владимир Путин атакува и западните санкции, определяйки ги като безумни и безсмислени. По думите му икономическият блицкриг не е успял да сломи Москва и вреди повече на тези, които го налагат.

„Плановете на Запада бяха ясни - набързо и със сила да се смаже руската икономика. Като унищожат бизнес веригите, принудят изтеглянето на западните компании, замразят руските активи. Те се провалиха“, заяви Путин.

Руският президент отново повтори и твърдението, че целта на т.нар, специална операция в Украйна е да се защити рускоговорящото население в Донбас. Там тежките сражения продължават. По данни на Киев руските военни готвят нападение над Славянск.

Не спира и обстрела по украинските позиции в индустриалната зона на Северодонецк. Заради ударите е невъзможна евакуацията на цивилните от химическия завод ''Азот“.