Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко. Това заяви британски съдия, като оповести заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ - б.ред.) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия ръководител на ФСС Николай Патрушев - б.ред.)", посочи председателят на разследващата комисията сър Робърт Оуен.

Според доклада е много вероятно Путин лично да е подписал „смъртната присъда” на Литвиненко, като причина за нея е станала личната неприязън между двамата.

Снимка: Reuters

Москва остро разкритикува заключенията на британското разследване като ги определи като “политически мотивирани”.

„Ние нямахме причина да очакваме, че финалните разкрития на политически мотивирания и изключително непрозрачен процес... изведнъж ще станат обективни и безпристрастни“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в изявление.

Снимка: Reuters

Според доклада двамата заподозрени като физически убийци Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са действали по нареждане от най-високо ниво на ФСС.

Резултатите от разследването били посрещнати с учудени възклицания при прочитането на заключенията, предаде кореспондента на Би Би Си - Гордън Корера, присъствал в залата. 

Снимка: Reuters

Вдовицата на Александър Литвиненко – Марина, приветства резултатите от разследването и призова британския премиер Дейвид Камерън да наложи забрана за влизане в страната на руския президент Владимир Путин, както и санкции на Русия.

Разбира се, аз много се радвам, че последните думи, които мъжът ми изрече – като обвини г-н Путин в убийството си – бяха потвърдени в английски съд при най-високи стандарти на независимост и справедливост, каза Марина Литвиненко пред журналисти.

Очаква се британският вътрешен министър Тереза Мей да обяви какви действия ще предприеме правителството по повод разследването пред долната камара на британския парламент.

Александър Литвиненко почина на 43 г. в Лондон през 2006 г., дни след като беше отровен с радиоактивен полоний 210. Бивш руски шпионин от  КГБ, той стана един от най-изявлените критици на режима в Кремъл, след като се премести в британската столица.