„По улиците на американските градове всеки ден някой е убит, включително лидерите на някои организации, независимо дали до теб има деца“, заяви руският президент Владимир Путин по време пресконференцията си след срещата си с американския си колега в отговор на журналистически въпрос дали в Русия има политически репресии срещу опозицията и какво мисли за репликата на Байдън, че е „убиец“. 

По този повод Путин разкритикува политиката на САЩ в Афганистан и Ирак, както и даде за пример случващото се със задържаните в американската база Гуантанамо в Куба.

По време на разговора между двамата лидери са били обсъдени редица теми – разоръжаването, кибератаките в САЩ и Русия, случаят с опозиционера Алексей Навални, ситуациите в Украйна и Арктика. По думите на руския президент въпреки големите различия диалогът е имал конструктивен характер и Байдън се е показал като опитен и балансиран човек и лидер.

„Нямаше враждебност в принципиален план. Постарахме се да разберем партньора си и да потърсим сближаване на позициите“, каза Путин. 

За "резките изказвания" на Байдън по негов адрес, Путин заяви, че са се разбрали в телефонен разговор веднага след това и тогава американският президент е отправил поканата за среща в Женева. 

"Що се отнася до американския посланик в Москва и до руския посланик във Вашингтон, които бяха отзовани по-рано, разбрахме се, въпросът е приключен – двамата се завръщат на работните си места", съобщи Путин и по-късно намекна, че е възможно споразумение за размяна на затворници.  

„От САЩ има повече кибератаки към Русия“

Президентът Байдън е повдигнал въпроса за руските кибератаки към американски обекти и двамата са съгласни, че киберсигурността е „изключително важна за целия свят, като и за САЩ, и за Русия“. Двете страни ще си сътрудничат в тази сфера и ще създадат работна група, защото "носят отговорност", но според Путин най-много кибератаки в света се провеждат от територията на САЩ и той не обвинява за това официалните власти във Вашингтон.

Снимка: Ройтерс

По неговите думи САЩ са поискали информация за 10 хакерски атаки от територията на Русия през 2020 г. и две през 2021 г., за което са им предоставени изчерпателни данни, но в същото време е имало над 40 кибератаки през изминалата година от територията на САЩ към Москва, но за тях не е предоставена информация от Щатите.

„САЩ ни обявиха за враг още през 2017 г.“

В отговор на въпрос дали ще спре натиска върху опозицията в Русия и ще се позволи кандидатирането на нейни представители, Путин отговори, че още през 2017 г. Конгресът на САЩ е обявил Москва за враг и е приел закон да подпомага организации, които да "прокарват американските интереси" на руска територия, така че тези сдружения на са "системна опозиция" и се "приемат за чужди агенти".

Снимка: Ройтерс

„Какви организации, ще бъдат поддържани в Русия – които подкопават устоите на държавата. Това са хора, реализиращи политиката на САЩ по руското направление, но ние действаме с предпазливост и в рамките на законите на Руската федерация“, заяви Путин.

"Навални искаше да бъде задържан" 

В рамките на закона е действано и спрямо опозиционера Алексей Навални, по повод на когото президентът Байдън е повдигнал въпроса за  човешките права в Русия. "Този човек (Навални - бел. р.) знае, че нарушава действащите закони в Русия. Трябваше да се регистрира като лице с условна присъда. Като игнорира това изискване, той замина за лечение в чужбина. Съзнателно искаше да бъде задържан. Какво можем да направим, а?", заяви Путин. 

"Украйна не изпълнява Минските споразумения"

Ситуацията в Донбас и Украйна е другата гореща тема, която двамата лидери са обсъдили, като президентът Байдън се е съгласил, че основа на уреждане на конфликта там трябва да бъдат Минските споразумения.

Снимка: Ройтерс

"Ние имаме само едно задължение - да улесним изпълнението на Минските споразумения. Ако украинската страна е готова за това, ние ще следваме този път, без никакво съмнение", заяви руският лидер.

По неговите думи обаче Украйна не иска да го направи, защото настоява да бъдат разположени нейни войски по границата с Русия при Донбас и браздата да бъде затворена, без да се погрижи за политическата интеграция на региона с промени в конституцията си.

"Русия не е агресор, политиката ѝ е предсказуема"

Русия не провежда военни учения в близост до границите на САЩ, а американците правят това близо до руските граници в момента, заяви Путин. 

"В Арктика ние не правим нищо друго, освен да възстановяваме инфраструктура от съветско време", няма никакво превъоръжаване и военни инсталации там, каза руският лидер.

Що се отнася до твърденията, че Русия е непредсказуема в своята външна политика, според Путин САЩ са много по-непредсказуеми и показателно е оттеглянето им от договора за контрол върху оръжията със среден обсег.

САЩ и Русия удължават договора за стратегическите нападателни оръжия 

"Президентът Байдън поема отговорно и според нас абсолютно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години," заяви Путин.

Двете страни ще започнат междуведомствен диалог за споразумение след изтичането на този петгодишен период.

"Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия. Наясно сме с тази отговорност", каза Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Какво още каза Путин - вижте цялата пресконференция във видеото най-горе.