Руският президент Владимир Путин се споразумя в телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин двете страни да разширят сътрудничеството си в сферата на енергетиката, финансите и промишлеността, съобщи Кремъл, цитиран от "Ройтерс".

Tова се случва в момент, когато Русия е подложена на безпрецедентни санкции от страна на Запада заради инвазията си в Украйна.

"Споразумяхме се да разширим сътрудничеството в енергетиката, финансите, промишлеността, транспорта и други сфери, предвид глобалната икономическа ситуация, която стана по-сложна заради нелегитимната политика на санкции на Запада", посочи в изявление Кремъл.

"Засегнати бяха въпроси за по-нататъшното развитие на военните и военно-техническите връзки. При обсъждането на ситуацията на международната сцена бе подчертано, че Русия и Китай, както и по-рано, се придържат към общи или доста близки позиции, последователно отстояват основополагащите принципи на международното право, стремят се към изграждане на наистина многополюсна и справедлива система на международните отношения", посочи пресслужбата на Кремъл.

"Владимир Путин е изложил принципните си оценки за ситуацията в Украйна и решаваните в хода на специалната военна операция задачи. Китайският президент е отбелязал правомерността на предприеманите от Русия действия за защита на жизненоважните национални интереси пред лицето на създаваните от външни сили предизвикателства пред нейната сигурност", се казва в изявлението.