Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха в телефонен разговор развитието на двустранното сътрудничество, както и ситуацията с промяната на статута на „Света София“ в Истанбул. Разговорът се е провел по инициатива на гръцката страна, съобщава БГНЕС. 

„Детайлно бяха разгледани начините за по-нататъшно развитие на руско-гръцкото взаимодействие в различни области. Отбелязана беше необходимостта от засилване на работата на Смесената комисия за икономическо, промишлено и научно-техническо сътрудничество с акцент върху разширяване на правната рамка на двустранните отношения", се казва в изявлението. 

 Специално внимание е било обърнато на провеждането на предстоящия празник в Гърция по случай 200-годишнината от началото на националноосвободителната борба за независимост. Също така „обстойно е била обсъдена ситуацията във връзка с промяната на статута на „Света София“ в Истанбул“. 

„Беше подчертано изключителното културно, историческо и духовно значение на този уникален обект на световното наследство. Отбелязано беше значението на неговото запазване като общочовешко достояние и символ на мира", пише още в съобщението. 

Освен това, по време на разговора „са били повдигнати редица въпроси от регионално естество, включително урегулирането в Либия и ситуацията в Източното Средиземноморие". Путин и Мицотакис са се договорили да поддържат по-нататъшни контакти.