Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул, където заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на полагането на първа копка от наземната част на газопровода „Турски поток”.

През април „Газпром” обяви завършването на частта от газопровода, която минава под Черно море. Нейната дължина е около 930 км, а земната част на турска територия е дълга 180 км.

Първата линия ще бъде предназначена за доставка на синьо гориво за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Капацитетът на всяка линия на съоръжението е 15 млрд. и 750 млн. куб. м газ годишно.

Началото на експлоатацията му е планирано за края на 2019 г.

В началото на месеца Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на Енергийната стратегия на България до 2020 г. Предложението за промяна на документа бе направено от Петкова. Мотивът ѝ беше, че е наложително България да актуализира енергийната си стратегия с оглед на отражението върху икономиката след реализацията на големия проект между Турция и Русия. 

„Приходите на „Булгартрансгаз” са около 207 млн. лева на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция. „Булгартрансгаз” реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония”, обясни тогава Петкова.

Русия и Турция сключиха договор за прокарването на газопровода „Турски поток” през октомври 2016 година.