Руският президент Владимир Путин заяви, че политическият натиск на Запада ускорява интеграцията на Беларус със съседна Русия, която е в ход вече повече от две десетилетия с известни прекъсвания, предаде "Ройтерс".

"Безпрецедентният политически и санкционен натиск от страна на така наречения колективен Запад ни кара да ускорим обединителните процеси: защото заедно е по-лесно да минимизираме щетите от незаконните санкции, да усвоим производството на необходимите ни стоки, да развиваме нови умения и способности и да разширяваме сътрудничеството с приятелските страни", каза Путин на двустранен форум.

През 1997 г. двете славянски съседки сключиха Съюзен договор, замисълът на който бе да се възстановят някои от тесните връзки от миналото, нарушени от разпадането на Съветския съюз.

Съгласно Съюзния договор двете държави остават суверенни, но гражданите им имат право на пребиваване и гражданство в другата страна.

Въпреки че съюзът насърчава икономическата интеграция и гарантира общата отбрана в случай на нападение, преди около 20 години усилията за създаване на единна валута удариха на камък.