Президентът на Русия Владимир Путин е благодарен на САЩ за предоставената информация, която помогна да бъде предотвратен терористичен акт в Русия в края на 2019 година. Той увери, че Москва също ще помогне на Вашингтон в борбата с тероризма, предава ТАСС.

„Благодарение на навременната информация от ФБР на САЩ, на 27 декември миналата година в Санкт Петербург бяха задържани двама привърженици на „Ислямска държава“, които подготвяха кървави атаки по време на новогодишните празници“, заяви държавният глава на заседание на колегията на Федералната служба за сигурност на Руската федерация.

„Разбира се, благодарни сме на нашите партньори за такава подкрепа, за професионалната солидарност в борбата срещу общата заплаха. Разбира се, ще им отговорим със същото“, увери Путин.

Той наблегна на „развитието на сътрудничество с чуждестранни колеги“. По думите на руския лидер „ресурсите на международната база данни за противодействие на тероризма стават все по-нужни“.

„Миналата година към нея се присъединиха още седем специални служби на чужди държави и един специализиран орган на международна организация. Броят на исканията, главно от чуждестранни партньори, се увеличи 2,6 пъти, от около 10 на 26 хиляди“, заяви Путин. Той подчерта, че „подобно информационно взаимодействие сериозно повишава ефективността на глобалните антитерористични усилия“.

Президентът възложи на ФСБ „да продължи да изгражда активна, настъпателна борба срещу тероризма при съдържателната, координираща роля на Националния антитерористичен комитет“.