Московският съд призна за виновни в хулиганство момичетата от групата „Pussy Riot”, които през февруари проведоха пънк-молебен в катедралния храм "Христос Спасител". С песента "Богородице, изгони Путин" те протестираха срещу държавния глава и руския патриарх Кирил, който открито подкрепяше кандидатурата му за трети мандат.

Съдът в Москва обаче реши, че постъпката на Марина Альохина, Надежда Толоконикова и Екатерина Самуцевич означава "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза".

"Толоконникова, Самуцевич и Альохина са извършили хулиганство, което изразява тежко нарушение на обществения ред и дълбоко неуважение към обществото, мотивирано от религиозна омраза и извършено от група хора след предварително уговаряне", прочете съдия Марина Сирова от Московския районен съд.

Трите дами бяха осъдени на две години затвор, въпреки че прокуратурата настояваше за тригодишни присъди. Те ще изтърпят своето наказание в изправителна колония с общ режим. От присъдата ще бъде изключено времето, в което момичетата бяха в ареста – повече от шест месеца.

Междувременно, в очакване на решението, стотици демонстранти се събраха пред сградата на съда, въпреки новия закон, който заплашва всеки участник в непозволен протест с глоба от 9 000 долара. Мнозина бяха арестувани, сред тях и световният шампион по шахмат Гари Каспаров.

През целия ден хиляди хора из цяла Европа изразиха своята солидарност с трите млади женидве от които имат деца. 

Случаят привлече вниманието на международната общност, която гледа на него като на тест за състоянието на човешките права в Русия след началото на третия мандат на Путин.

Паметникът на Съветската армия в София се присъедини към десетките монументи из цяла Европа, които осъмнаха с цветни маски, каквито девойките използваха при нахлуването си в храма.

Демонстрации имаше пред руските посолства из целия свят, сред които Сидни, Лондон и Берлин.

Редица световни лидери осъдиха решението, а Руската православна църква призова за "снизхождение" към трите млади жени.

Съдебната зала, в която трите момичета бяха осъдени, е същата, от която бившият петролен магнат Михаил Ходорковски беше изпратен към Сибир.