Пуерториканците гласуват днес на референдум за статута на своя остров.

Официално той е „свободно присъединила се държава“ към САЩ, но със статут на „неинкорпорирана територия“. Трите милиона жители на острова са граждани на САЩ, но не могат да участват в президентски избори, а делегацията на острова в американския Конгрес няма право да гласува.

Гласоподавателите днес ще избират между три възможности – независимост, пълноправен щат в състава на САЩ или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г.

Резултатът обаче няма да е юридически обвързващ – само американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико.

Снимка: iStock

Критиците на сегашния статут казват, че той е останка от колониализма и смятат, че САЩ имат морален дълг да направят Пуерто Рико щат.

Губернаторът Рикардо Росельо, който е привърженик на този вариант, го защитаваше във Вашингтон, но идеята не предизвиква особено въодушевление сред американските конгресмени.

Снимка: Reuters

Една от причините се корени в икономическите проблеми на острова – дългът, му който е в размер на около 70 млрд. долара, в момента е в процес на преструктуриране чрез процедура, наподобяваща обявяване на банкрут.

Сформираната за целта специална надзорна комисия разпореди да бъдат предприети болезнени бюджетни съкращения, но правителството на острова предпочита съчетание от стопански поощрения, икономии и структурни реформи.

Снимка: iStock

Ако Пуерто Рико беше щат, щеше да може да обяви фалит съгласно американското законодателство за изпадането в несъстоятелност. Това би направило Вашингтон, макар и частично, отговорен за пуерториканските дългове.

Пуерто Рико страда от раздута бюрокрация, прекомерни разходи в социалната сфера, недобра инфраструктура и засилена миграция сред голяма част от младите си жители.

Там и преди са били произвеждани подобни референдуми, като последният бе през 2012 г., отбелязва ДПА. Тогава повечето гласоподаватели изразиха несъгласие с настоящия статут на острова и поискаха Пуерто Рико да стане пълноценен щат.