Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в датската столица, където днес следобед ще участва в Копенхагенския университет в конференция за Каталуния, предадоха световните агенции.

Белгийски медии съобщиха по-рано днес, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на нискотарифния превозвач „Райънеър”.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния. Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си.

Днес обаче испанската прокуратура поиска от върховния съд на страната да издаде европейска заповед за арест на Пучдемон.

Пучдемон е в Дания в момент, в който в Каталуния се водят преговори за избор на регионален лидер. Очаква се днес Роже Торен, избраният неотдавна председател на каталунския парламент, да обяви кандидат за премиер на Каталуния. След това в парламента ще има дебати по предложението, което се очаква да бъде гласувано от депутатите в края на месеца.