Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че в провинцията няма да се провеждат предсрочни избори, съобщават световните агенции. Напрежението между Барселона и Мадрид ескалира през последните седмици, след като каталунците поискаха с референдум независимост, а централната власт заплаши с отнемане на автономията.

До последно не беше ясно какво ще реши Пучдемон, след като част от местните политици искат едностранно обявяване на република (което ЕС вече заплаши, че няма да признае), а други настояват за предсрочни парламентарни избори, които биха забавили процедурата по отнемане на самостоятелното управление.

Според Пучдемон „няма достатъчно гаранции”, че извънредният вот ще има очаквания ефект: „Каталунският парламент трябва да реши какво ще бъде направено по отношение на задействането на чл.155 (от испанската Конституция, с който Каталуния може да загуби автономията си-б.р)”. Според него Мадрид грубо и незаконно се намесва в делата на провинцията и сега местните депутати трябва да решат дали искат отделяне.

„Каталунското общество ни доведе до тук. Правя всичко по силите си да запазя спокойствие и да проучвам възможностите, които постът ми предоставя”, подчерта Карлес Пучдемон.

Той днес отложи речта си с няколко часа, което подсили спекулациите за резултата от преговорите "в 12 без 5" с политическите партии от провинцията. Освен това, за пореден път неговото изявление беше твърде витиевато, което доведе до това "Ройтерс" първо да обяви, че предсрочен вот ще има, а след това - да се коригира, че няма.

В социалните мрежи потребители също разкритикуваха Пучдемон заради нежеланието му да каже ясно какво смята да прави.

„Трябва да се установи пряко управление над Каталуния, за да се постави началото на нов етап, в който законът да бъде зачитан”, заяви от своя страна испанският зам.-министър председател Сорая Саенс де Сантамария.

Тя заяви това пред сенатската комисия, която обсъжда искането на испанското правителство да бъде приложен член 155 от Конституцията. Очаква се искането да бъде одобрено утре.