Властите в Източна Полша работят за овладяване на огнище на птичи грип, което може да доведе до унищожаване на десетки хиляди птици, съобщиха местните медии, цитирани от "Ройтерс". 

Властите твърдят, че птичият грип е виновен за смъртта на най-малко 25 000 пуйки в птицефермите в близост до границите на страната с Украйна и Беларус, съобщи АП.

Вирусът е намерен в три ферми за птици в провинция Любелски, според губернатора на провинцията Лех Стравка, който заяви, че е обявена зона за огнище в радиус от три километра и по-широка опасна зона с радиус от 10 км.

Кадри от TVN показаха, че полицията блокира селски път, водещ до сгради в заразената ферма, както и работници, които изливат дезинфектант на пътен контролен пункт в района.

Провинциалният ветеринарен лекар Павел Пиотровски заяви, че се предприемат мерки за премахване на животни и всичко друго, което влиза в контакт с вируса, като добави, че след дезинфекция районът ще бъде обявен за свободен от вируса, ако не бъдат намерени нови източници на инфекция в рамките на 40 дни.

Той потвърди, че вирусът H5N8 е виновен за смъртта на пуйки в две ферми в село Стари Усимов, което се намира на 45 километра от границите с Украйна и Беларус.

Полша е най-големият производител на птици в Европа според данни на Евростат, не е имала огнище на птичи грип от 2017 г.