Капсулата "Дракон" на американската компания SpaceX успя да се скачи с Международната космическа станция, потвърди НАСА. Така тя стана първият частен космически кораб, който акостира на станцията.

Роботизираната ръка на МКС, управлявана от двама от шестимата астронавти на борда, уловила "Дракон" в 13,56 ч. по Гринуич, два часа по-късно от предвиденото. Забавянето беше наложено заради аномалия на основната навигационна система на "Дракон", уточни НАСА.

6-тонната капсула във формата на камбана и снабдена с две слънчеви антени, се приближила до МКС без особени проблеми, малко след като отговорниците на мисията дадоха зелена светлина в 6,30 ч. по Гринуич.

Отварянето на шлюзовете между Станцията и "Дракон" е програмирано за 10 ч. по Гринуич в събота. След това астронавтите на МКС ще започнат да пренасят хранителните провизии и лабораторни материали от 521 кг, които се намират на борда на капсулата и ще натоварят на нея 660 кг научни материали от проведените на станцията изследвания.

"Дракон" трябва да се разкачи с МКС на 31 май и да се върне на Земята същия ден, като се очаква да падне в Тихия океан, край бреговете на Калифорния.