„Все повече се убеждавам: Киев просто няма нужда от Донбас“. Това пише руският държавен глава Владимир Путин в статия за отношенията между Киев и Москва, публикувана на официалният сайт на Кремъл.

Обширното изложение на Путин със заглавие си „За историческото единство на руснаците и украинците" предизвика многобройни реакции в руските медии и някои журналисти видяха в нея промяна на официалната позиция на Москва за Донбас и желание да се анексира региона.

Широкият отзвук на статията му доведе до необходимостта Путин да обясни какво е искал да каже пред представители на пресата във вторник. По неговите думи той е бил провокиран за написването на своя материал преди няколко месеца заради „активирането на антируския проект в Украйна“, което е предизвикало "безпокойство" в Москва.

Статията е адресирана към всички в Русия и в Украйна, които искат възстановяването на отношенията между двете страни, както и към „спонсорите на сегашните власти в Киев“, казва руският президент.

„Историята предопределя триединството на украинци, беларуси и руснаци в нашия народ“

Голяма част от изложението на Путин е преглед на историческите отношения между руснаци и украинци от създаването на Киевска Рус.

„И руснаците, и украинците, и беларусите са наследници на Древната Рус, която се е явявала най-голямата държава в Европа“, но нещата с променят с отслабването на централната власт и появата на монголите, смята Путин.

„Представителите на княжеските и болярските родове преминавали от служба на един велик княз към друг, враждували помежду си, но и дружели, и сключвали съюзи“. По думите на Путин е много важно, че „по това всички са говорели един език и са изповядвали една религия“. Според руския държавен глава при наличието на няколко властови центъра в старите земи на Киевска Рус, сред които по-изявени са били Великото литовско княжество и Великото московско княжество, всеки от тях е можел да стане хегемон в региона, но шансът е бил на страната на Москва.

Лошото наследство и „бомбите със закъснител“ на СССР

Както на съветските власти навремето не се е удало "да изкоренят религиозното съзнание", така и сега на външни сили няма да им се удаде да разделят руснаците, украинците и беларусите, заявява Путин. Според него "триединството на нашия народ никога не е изчезвало и няма да изчезне, колкото и да се стараят и да се опитват да осъществят тези планове по модела още на седемнайсети - осемнайсети век".

Правото на излизане на републиките от състава на Съветския съюз се е превърнало в най-опасната „бомба със закъснител“, за която са спорили още Владимир Ленин и Йосиф Сталин, коментира Владимир Путин. Другата такава „бомба“ е била водещата роля на КПСС, „защото се оказа, че това е единственото, което държи цялата страна в рамките на една държава“.

Правото на свободен избор и настоящите отношение между Киев и Москва

Всяка страна има право да избира своя път, но както и в случая с хората, нейната свобода е ограничена от свободата на другите държави и „тогава трябва да се помисли за някакви ограничения, самоограничения", казва Путин.

„Ако ние видим, че се създават определени заплахи, още повече заплахи в сферата на сигурността, то ние, естествено, трябва да разберем какво ще правим по този въпрос“, смята руският президент.

По думите му за Русия не е толкова важна външнополитическата ориентация на Украйна: „За нас е важно да не се създават проблеми за нас, да не се създават заплахи за нас".

В коментар по повод статията си Путин заявява, че според него има милиони хора в Украйна, които искат приятелски отношения с Русия, но Киев не дава „никакви шансове за легална политическа дейност“ на привържениците на възстановяването на отношенията с Москва, като споменава конкретно домашния арест на лидера на украинската партия „Опозиционна платформа за живот“ Виктор Медведчук.

Що се отнася до газовите доставки и транзита на синьото гориво п4рез украинска територия, „Русия е поела определени задължения в рамките на този договор и безусловно ще ги изпълнява“, казва Владимир Путин, но допълва, че „търговски въпроси, включително транзитът и  „Северен поток 2", не трябва да се обсъждат в Нормандския формат".

„Русия не принуждава никоя страна към съюз“

Русия създава приятелски отношения с другите страни, икономически и отбранителни съюзи, подобно на Организацията на договора за колективна сигурност и Евразийския икономически съюз. „Но ние никого не принуждаваме там. Ние търсим компромисни пътища", казва Путин.

Съюзната държава на Русия и Беларус не е държава „в буквалния смисъл“, а „само определена степен на интеграция“ „при пълното запазване на суверенитета“ и на двете държави, заявява президентът.

И все пак – какви са плановете за Донбас?

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отказа да коментира дали Русия би могла да пристъпи към анексия на контролирания от сепаратисти регион на Украйна - Донбас.

„Ще оставя този въпрос без отговор", каза Песков във вторник пред журналисти, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Реакцията на Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ще анализира и коментира статията на Путин по-късно. Но също така той каза, че въпреки споменатите от Путин „братски“ отношения на населението на двете страни, руските действия са всичко друго, освен братски.

„Те изглеждат повече като Каин и Авел“, каза Зеленски. Той изрази надежда, че срещата на американския президент Джо Байдън с германската канцлерка Ангела Меркел тази седмица ще помогне за гарантирането на украинските интереси и на енергийната й сигурност през следващите 10-15 години.